Sterilisatie en castratie van uw huisdier

Dierenkliniek Strijkviertel biedt u betaalbare mogelijkheden om uw huisdier te laten castreren of te steriliseren. Castratie en sterilisatie van uw huisdier voorkomt veelal problemen in het gedrag en op latere leeftijd sommige vormen van kanker of ontstekingen.

sterilisatie hond, sterilisatie kat, castratie hond, castratie kat                       

Het onvruchtbaar maken van uw huisdier is een zeer belangrijk besluit. Voor uw huisdier betekent het dat het zich niet meer kan voortplanten. Er zijn voordelen aan verbonden maar er kunnen ook nadelen aan verbonden zijn. Daarom is het belangrijk dat u zich als eigenaar van uw dier zich goed beseft wat de consequenties hiervan zijn. Als dierenartsen van Dierenkliniek Strijkviertel willen we u graag adviseren over de voor- en nadelen hiervan.

Mannelijke dieren zijn veelal lievere en rustigere huisdieren wanneer ze gecastreerd zijn. Ze worden rustiger, zijn minder dominant en zullen minder mannelijk gedrag vertonen. Wanneer er besloten wordt om niet te castreren is het altijd belangrijk om de testikels te controleren op symmetrie en grote. De kans op kanker in de ballen is vergroot en kan kwaadaardig zijn. Tevens is de kans op prostaat hyperplasie aanwezig. Dit komt veelal op latere leeftijd.

Chemisch castreren behoort ook tot de mogelijkheden bij honden. Hierbij wordt er een staafje onder de huid geplaatst wat de afgifte van hormonen remt. Na verloop van tijd is dit staafje weer uitgewerkt en komen de hormonen weer terug. Dit is een goede manier om te kijken wat het effect van een eventuele blijvende castratie op uw reu heeft.

Bij vrouwelijke dieren die niet gesteriliseerd zijn kunnen er ook problemen ontstaan. U moet dan denken aan baarmoederontsteking en kanker van de melkklieren. Beide zijn levensbedreigend. Tevens is de kans van schijndracht aanwezig wat ook kan leiden tot baarmoederontsteking. Voor veel eigenaren geeft de loopsheid of krolsheid een hoop ongemak. Bovendien gebeurt het nogal eens dat in een onbewaakt moment het dier gedekt wordt.

Steriliseren kan al op jonge leeftijd. Het advies is om bij teefjes niet te wachten tot na de vierde loopsheid. De kans op bovengenoemde problemen wordt daarna snel groter.

We willen u graag adviseren in deze belangrijke beslissing in het leven van uw huisdier. U kunt altijd een afspraak maken om de voor- en nadelen met ons te bespreken en welke mogelijkheden er zijn voor wat betreft de operatie.