Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons  bereiken op ons telefoonnummer.

030 265 87 85

Indien wij de telefoon niet opnemen hoort u op het antwoordapparaat welk telefoonnummer u kunt bellen.

De spoeddienst wordt enerzijds gedaan door onze eigen dierenartsen en anderzijds door onze collega’s van Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden Nederland (0900-222 3000) Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht p/a Universiteitskliniek Gezelschapsdieren.

Het organiseren van een spoeddienst is kostbaar. Daarom zijn de tarieven tijdens de dienst hoger dan tijdens reguliere afspraken.

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan; vraag dan vooraf naar de kosten.

Welke aandoeningen zijn een spoedgeval:

Indien uw huisdier ziek is dan is het in sommige gevallen belangrijk om snel te handelen.

U kunt dan het beste direct contact met ons opnemen. We zullen dan beoordelen of dat er sprake is van een spoed situatie waarbij er snel gehandeld moet worden. Indien dit zo is dan zullen we u zo snel mogelijk naar de kliniek laten komen.

Buiten openingstijden hoort u op het antwoordapparaat het telefoonnummer voor spoedgevallen. U kunt dit ten alle tijde bellen om te overleggen.

Hieronder staan de meest voorkomende spoedgevallen waarbij direct gehandeld moet worden.

Een huisdier wat aan het bevallen is maar waarbij geen voortgang is of er geen pup of kitten geboren wordt ondanks hevig persen. Wacht in deze situatie niet te lang. Geboortehulp is nodig.

De brakende hond of kat. Indien dieren veelvuldig blijven braken is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. Er kan een obstructie, invaginatie, perforatie of vergiftiging zijn. Veelvuldig braken is meerdere keren per uur braken zonder dat het overgaat.

De hond of kat waarbij sprake is van: hoge koorts, veel braken (meerdere keren per uur) of erge diarree, uitdroging of erge pijnen.

De hond, kat of konijn waarbij sprake is van: verlamming, uitvalsverschijnselen, scheve kopstand, ernstige rug- of nekpijn, rare stand/beweging van de ogen.

De hond of kat die niet kan plassen. Veelal is er sprake van een urineweg obstructie. Bij een kater of een reu gebeurt dit sneller dan bij een poes of een teef. De hond of kat gaat steeds zitten en het lijkt of deze aan het poepen of plassen is maar er komt geen urine of ontlasting. Indien er nog wel kleine beetjes urine komen is er geen sprake van een obstructie en is de aandoening minder erg dan wanneer er geen urine of ontlasting komt.

Indien een dier een breuk heeft waarbij het bot door de vacht/huid heen steekt. Indien een dier een breuk heeft probeer het dier dan te immobiliseren. Sommige breuken betreffen een spoedgeval sommige niet, overleg met de (spoed)dierenarts.

Dieren die een ongeluk hebben gehad en instabiel zijn. Denk aan inwendige bloedingen, uitwendig letsel, benauwd zijn. Indien er een wond is dan dient deze bij voorkeur binnen 8 uur behandeld te worden en kan er een antibiotica profylaxe worden ingesteld om infectie te voorkomen.

Dieren die acuut benauwd zijn en paarse/blauwe slijmvliezen/tong hebben. Veelal hebben deze dieren een versnelde abdominale ademhaling.